تحقیق باموضوع راه
تحقیق باموضوع راه

توضیحات :

تحقیق باموضوع راه

45صفحه قالب ورد قابل ویرایش

بخشی ازمتن:

انواع راه

انواع راهها را از لحاظ كاركردي مي توان به دو گروه طبقه بندي كرد . نخست راههايي كه از ميان محله ها و برخي از فضاها و بناهاي معماري و شهري مي گذرند و ضمن آن كه كاركرد حركتي و عبوري دارند ، دسترسي به واحدهاي مسكوني و ساير بناها رانيز مُيسر مي سازند . اين گونه راهها را معبر مي ناميم . البته در مناطق و شهرهاي گوناگون نامهاو اصطلاحات مختلفي براي ناميدن اين معابر وجود داشته است ، چنانكه آنها را كوي ، كوچه ، راسته ، گذر و غيره مي گفته اند كه برخي از آنها هنوز به كار ميروند .

گروه دوم راههايي هستند كه ضمن دارا بودن كاركرد حركتي و عبوري ، از جهت اقتصادي و اجتماعي نيز اهميت بسيار داشتند و در واقع مركز اقتصادي و اجتماعي شهر به شمار مي آمدند ، زيرا كه همه يا اغلب بناهاي مهم اقتصادي و اجتماعي در كنارآنها ساخته مي شدند . اين راهها بازار ناميده مي شوند . هريك از اين راهها شامل انواع گوناگوني اس كه به اختصار به آنها اشاره مي شود .




انواع معابر

معابر اصلي

اين معابر كويهاي ممتدي بودند كه محله هاي اصلي و ساير فضاهاي معماري و شهري را به يكديگر متصل مي ساختند . بعضي از اين معابر از يك دروازة‌ شهر تا دروازة‌ ديگر امتداد مي يافتند . در بيشتر موارد اين معابر به همة محله هاي شهر يا حداقل به تعداي از آنهاتعلق داشتند . در برخي از شهرهاي بزرگ نيز يك معبر اصلي درميان برخي از فضاهاي مهم معماري و شهري ، مانند خيابان چهارباغ اصفهان ، ساخته مي شد .

معابر فرعي :

همة راههايي كه معابر اصلي را به يكديگر متصل مي كردند يا معابري كه براي تأمين دسترسي بخشي از يك محله ياتعدادي از واحدهاي مسكوني يا شهري ساخته مي شدند ، معابر فرعي به شمار مي آيند . طول اين راهها كمتر از طول معابر اصلي بود ، اما محدوده اي كه يك معبر فرعي آن را در بر مي گرفت ، متنوع بود . برخي از اين معبرها دومحله را به هم مرتبط مي ساختند ودر نتيجه بين آنها مشترك بودند و گروهي نيز تنها در محدودة يك محله قرار داشتند . شكل اين معابرگاه مستقيم و گاه پيچ در پيچ بود .


معابربن بست

ساخت شبكة‌ارتباطات در شهرهايي كه بافت پيوسته و متراكم داشتند و از يك رشد تدريجي و ارگانيك برخوردار بودند به پيدايش معابري بن بست براي تأمين دسترسي به تعداي واحد مسكوني يا واحدهاي معماري ديگر مي انجاميد . طول اين معابر بن بست بسيار متفاوت بود وازچند متر تا پنجاه متر و درمواردي تا چند صد متر مي رسيد . بسياري از آنهابه صور ت راستة‌ مستقيم يا با انحناء و برخي از آنها نيز به صورت يك راستة‌ پيچ در پيچ بودند .


كوچه باغها

معمولاً بين بعضي از باغهاي درون شهر( يا بيرون شهر ) معابري براي عبور از ميان آنها يا دسترسي به آنها يا به ساير فضاهاي شهري و بيرون شهري ساخته مي شد . بسياري از اين معابر به تبعيت از محدودة‌ باغ كمابيش مستقيم بودند . عرض بيشتر آنها كم بود ، زيرا كه حجم رفت و آمد در آنهانسبت به ساير راههاي شهر اندك بود .


انواع بازار

بازارهاي دائمي

در شهرهاي متوسط و بزرگ و گاهي در شهرهاي كوچك ، يك يا چند را ه اصلي شهر به بازار اختصاص مي يافت . معمولاً بازار دائمي و اصلي هرشهر از مهمترين دروازه شهر شروع مي شد و تا مركز شهر يا تا دروازه يا دروازه هاي ديگر امتداد مي يافت . در دو سوي راسته هاي اين بازارها تعدادي دكان متصل به يكديگر وجود داشت . درپشت دكانها تعدادي كاروانسرا و تيمچه مي ساختند كه در ورودي آنها در راسته اصلي و گاه در راسته هاي فرعي قرار داشت . بازار ها مهمترين محور ارتباطي ، اقتصادي و اجتماعي و به عبارت ديگر مركز شهر بودند و علاوه بر فضاهاي اقتصادي ،مهمترين فضاهاي فرهنگي و اجتماعي شهر مانند مسجد جامع و ساير مساجد بزرگ ، مدرسه هاي علميه ، خانقاه ها ، زورخانه ها و غيره در امتداد آن قرارداشتند .


بازارهاي ادواري :

تا گذشته اي نه چندان دور در بعضي از شهرها ( و نيز در بعضي از روستاها ) بازارهايي در مواقع معيني از سال يا ماه يا حتي هفته به صورت ادواري تشكيل مي شد . وسعت و دورة‌ زماني اين بازارها به نوع كالاهاي مورد معامله و حجم مبادلات و حوزة‌ نفوذ آنها بستگي داشت و معمولاً اين بازار به نام همان روز موسوم مي شد مانند دوشنبه بازار ، پنجشنبه بازار ، جمعه بازار … درمواردي نيز اين بازارها ماهانه يا سالانه برگزار ميشد .


زمين پهن مي كنند . در چاه بهار نيز بازارگاهي وجود دارد كه درآن كالاهاي وارداتي عرضه مي شود . د رآنجا نيز هر فورشنده يك دكة‌ معين دارد . در شيراز ، تهران ، اصفهان ، تبريز و ساير شهرها نيز نمونه هايي از اين بازارگاهها ، به خصوص بازارگاههاي ميوه و تره بار يافت مي شود .


بازارچه ها

درشهرهاي بزرگ و متوسط درمركز هر محله يك بازار كوچك متشكل از چند دكان مانند بقالي ، قصابي ، ميوه فروشي و گاه نانوايي ، نجاري و پينه دوز ي كه نياز هاي روزانه و هفتگي مردم محله را تأمين مي كردند ، وجود داشت . و معمولاً بازارچه ناميده مي شد .وسعت هر بازارچه وتعداد دكانهاي آن بستگي به وسعت و جمعيت محله داشت . فضاي محله ها و بازارچه ها دو نوع بود نخست به صورت ميدانچه كه در مبحث ميدانها به آن اشاره مي شود . نوع دوم به صورت يك گذر بود كه در بخشي از معبر اصلي محمله قرارداشت . در مواردي عرض آن بخش از معبر كه بازارچه در ان جاي داشت ، پهن تر از ساير قسمتها ي معبر بود تا توقف وداد و ستد خريداران و مردم محله ايجاد زحمت براي عابران نكند . بازارچه هاي همدان و تهران قديم داراي اين خصوصيت بودند .


پيوند ارگانيك راهها باساير فضاها و عناصر شهري

فضاها و عناصر شبكه ارتباطات با ساير فضاها و عناصر شهري داراي يك رابطه كمابيش سازمان يافته ومنظم بوده است ، زيار نحوة‌شكلگيري فضاها و عناصر شهري دركنار راهها ، تحت تأثير الگوهاي رفتاري و فرهنگ مردم جامعه قرارداشته است و شهرهاي تاريخي مانند بسياري از شهرهاي امروز همواره با يك آهنگ سريع و شتابان و تحت تأثير نيازهاي آني گروههاي مختلف شكل نمي گرفتند ، بلكه در حالت معمول، هماهنگ با نيازهاي مادي و معنوي جامعه و با رشد و توسعه اي تدريجي پديد مي آمدند و تغيير شكلهاي لازم را مي پذيرفتند .

بعنوان مثال از الگويي ياد مي كنيم كه در بسياري ازشهرهاي تاريخي كشور مشاهده مي شود ، در كنار جادة‌ اصلي منتهي به شهر و درمكاني نزديك شهر و حوالي دروازه يا مدخل آن ، گورستان شهر قرارداشت و معمولاً در كنار بزرگترين گورستان شهر ، مزار يكي از بزرگان مذهبي بنا شده بود . بعد از آن در داخل شهر و در امتداد راه مزبور ، بازار و ميدان شهر به چشم مي خورد و آنگاه راسته ها و كويهاي اصلي از آن منشعب مي شد و به محله ها و فضاهاي مسكوني و غيره منتهي مي شده است .

فهرست برخی ازمطالب:

انواع راه ………………..………………………………………………………………………….1

انواع معابر ……………………….……………………………………………………………….2

معابر اصلي ………………………..……………………………………………………………..2

معابر فرعي ……………………………...………………………………………………………..2

معابر بن بست ……………………………..…………………………………………………….3

كوچه باغها ……………………………….……………………………………………………….3

انواع بازار ……………...……………..……………………………………………………………4

بازارهاي دائمي …………………………………………………………………………………..4

بازارهاي ادواري ……………………………..…………………………………………………4

بازارچه ها …………………..…………………………………………………………………….5

پيوند ارگانيك راهها با ساير فضاها و عناصر شهري ……………….…………….6

سلسله مراتب كاركردي - فضايي راهها ………………………………………………..8

راههاي شهري …………………..………………………………………………………………9

راههاي ناحيه اي ………….………..………………………………………………………….10

راههاي محله اي …………..……………………………………………………………………11

راههاي همسايگي ….……….………………………………………………………………….12

برخي اصول و عوامل مؤثر در نحوه استقرار فعاليتها در كنار راهها ……….14

امنيت ……..………………………………………………………………………………………..14

مذهب ………………………………………………………………………………………………15

همگرايي فعاليتهاي همنوع و هماهنگ ……………………………………………………17

واگرايي فعاليتهاي نا سازگار ………………..…………………………………………….18

كار كردهاي اجتماعي راهها ………………………………………………………………..19

نحوه استقرار فعاليتها و فضاها در كنار معابر ………………..……………………20

معابر اصلي …………………………………………………………………………………….20

معابر فرعي ……………………..………………………………………………………………21

معابر بن بست …………………..…….……………………………………………………….22

كوچه باغها ……………….……………………………………………………………………..22

برخي عوامل مؤثر در نحوه شكل گيري راهها ………………….………………….22

شكل راهها ………………………………………………………………………………………24

راههاي ارگانيك………………………….…………………………………………………….25

راههاي مستقيم ……………………...………………………………………………………..25

شكلهاي غير منظم …………………….………………………………………………………26

انواع ميدانها ………………….…………………………………………………………………26

ميدانهاي عمومي ………………….………….……………………………………………….26

ميدانهاي تجاري ……………………………………………………………………………….27

ميدانهاي حكومتي …………………...………………………………………………………..27

ميدانهاي نظامي …………………….…………………………………………………………28

ميدانهاي محله اي …………………….…….………………………………………………..29

ميدانهاي ارتباطي …………………..….…………………………………………………….30

ميدانهاي ورزشي ………………….………………………………………………………..30

پيوند ارگانيك ميدانها با ساير فضاها و عناصر شهري ………………….…….31

سلسله مراتب كاركردي - مكاني ميدانها …………………….………………………33

ميدانهاي برون شهري …………………………….……………………………………….33

ميدانهاي شهري ………………………………….…………………………………………..34

ميدانهاي ناحيه اي ……………………………………….…………………………………..35

ميدانهاي محله اي ………………………………….…..…………………………………….36

ميدانهاي همسايگي ……………………………….…………………………………………37

موقعيت ميدان نسبت به راههاي منتهي به آن ……………………..……………….38

ميدان در محل تقاطع راهها …………………….…………………………………………38

ميدان در كنار راهها ………………………………..…………………………………….39

ميدان در امتداد راهها……………………………………….……………………………40

شكل زمين ………………………………………………………………………………….40

شكلهاي منظم ……………………………..……………………………………………….40


فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

راه 45 ص_1588738147_40274_7162_1120.zip0.02 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 20,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت